Femundsmarkas datter

I Elgå lørdag ble 101 år gamle M/S Fæmund II gjort stas på og utnevnt til Femundsmarkas datter.

Østlendingen 31. juli 2006
Ola Matsson - 62 45 03 15 - ola.matsson@ostlendingen.noUtnevnelsen er Femund Fiskerlags måte å hedre personer, organisasjoner eller andre som har gjort en stor innsats for Femund og Femundsmarka.
Skipets kaptein, Odd Kjøsnes, fikk samme utmerkelse og kan nå titulere seg Femundsmarkas sønn.
– Det er veldig hyggelig å bli satt pris på. Interessen for Fæmund II er større enn noen gang, sa Kjøsnes smilende.
Femund-festivalen trakk omtrent like mange besøkende som tidligere år.

FLOTT: Å se Fæmund II fullastet med passasjerer gå mot kai i Elgå, er et vakkert syn.
(foto:Ola Matsson - foto kommer, kanskje, ...)

Stolt kaptein
Å dele ut prisen Femundsmarkas sønn og datter er Femund-festivalens høydepunkt.
At båten er viktig for Femund og alle som bor langs sjøen ble understreket gang på gang.
– Kjøsnes forgjenger, kaptein Femundshytten, fikk også prisen, sa programleder Thore Joten, og la til at Kjøsnes er Fæmund IIs ansikt utad og kjent for god service, ja, han til og med snur båten hvis noen kommer for sent til en avgang.
Prisvinnerne fikk diplom og bilder signert naturfotograf Jan Jensen.

HEDER: Kaptein Odd Kjøsnes er utnevnt til Femundsmarkas sønn. Båten han fører, Fæmund II, er Femundsmarkas datter. Kjøsnes er flankert av båtens styremedlemmer Gunnar Kjellmark (til venstre) og Stein Sommer - (foto kommer kanskje, ...)

Trafikken øker
I fjor fraktet Fæmund II 9.500 passasjerer. I sommerhalvåret går båten i daglig rute mellom Synnervika i nord til Elgå i sør. I tillegg gjør båten små minicruise i Elgå tirsdag og søndag.
Hvorfor interessen for Fæmund II og Femundsmarka synes større enn noen gang, beror på flere ting, mener Kjøsnes.
– Lars Monsens tv-programmer fra Femundsmarka har vært viktig, samtidig har vi fått mye positiv redaksjonell omtale i mange av landets aviser. I tillegg tror jeg interessen for fiske og friluftsliv er økende. Stadig flere får lyst til å utforske Femundsmarka, sier Kjøsnes.

MUSIKK: Som vanlig under Femund-festivalen var Mjøstoradera på plass på brygga da Fæmund II la til kai. – Det er kjempefint her, men vi er ikke fornøyd med at festivalen har stengt samfunnshuset for spilling. Billett- systemet burde de også gjøre noe med, kommenterte Odd Folstad (til venstre). Videre ser vi Britt Svalstad, Hanna Mathiassen, Bjørn og Anne Grethe Nordbekk fra Rena. - (foto kommer kanskje, ...)

Flatpakket
Fæmund II ble satt i drift våren 1905. Båten kom flatpakket til Røros med jernbane og satt sammen i Synnervika.
I begynnelsen var frakt av post og varer like så viktig som persontransport. Den ble også brukt til tømmersleping. Å holde båten i drift koster om lag en million kroner årlig.
– Idag er turismen det vi tjener penger på. Mye tyder på at den offentlige støtten vi nyter godt av vil minke eller forsvinne i årene som kommer. Utfordringen vår er å få enda flere passasjerer, slik at vi bli økonomisk uavhengige. Å drive rutetrafikk på Femund er ingen god butikk, dette handler først og fremst om idealisme, sa Gunnar Kjellmark, styremedlem i Fæmund II.


31. juli 2006 - Ola Matsson - Østlendingen© COPYRIGHT Østlendingen


redaksjonen@ostlendingen.no Østlendingen

Tilbake Neste artikel